DENİZCİLİK ALANI
3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu ve Milli Eğitim Bakanlığı orta öğretim kurumları yönetmeliğince doğrultusunda madde 127- (1 )bendine göre , işletmede beceri eğitimi, Milli Eğitim Bakanlığı orta öğretim kurumları yönetmeliğince doğrultusunda madde 63 ‘de ise okulda yoğunlaştırılmış eğitim alırlar.
Her sınıfa ait teorik ve uygulamalı derslerin eğitimi, yoğunlaştırılarak da yapılabilir. Yoğunlaştırılmış eğitime ait çalışma takvimi, bir dersin eğitim süresi bir ders yılına ait toplam ders saati sayısından az olmayacak şekilde düzenlenir. Kurum ve kuruluşlarla işbirliğinde yürütülen yoğunlaştırılmış eğitime ait usul ve esaslar, kurum müdürlüğüyle işletme yetkilileri arasında yapılacak protokolle belirlenir.
Sektörün özelliği, çalışma ve kapasite durumu ile okul ve iklim şartları da dikkate alınarak yılın belli zamanlarında faal olan yiyecek içecek hizmetleri, konaklama ve seyahat hizmetleri ve eğlence hizmetleri alanları, denizcilik alanının yat kaptanlığı dalıyla Bakanlıkça uygun bulunan diğer alan/dallarda 10 uncu sınıfta alan ortak derslerinin eğitimini tamamlayan öğrenciler, 11 ve 12 nci sınıfın dal derslerinin eğitimini işletmelerde yoğunlaştırılmış olarak görebilirler. Bu alan/dallarda yıl boyunca faaliyet gösteren yeterli sayıda iş yeri bulunan yerleşim birimlerindeki okullarda, öğrencilerin bir kısmı işletme kapasiteleri de dikkate alınarak yoğunlaştırılmış eğitim yapılmadan işletmelerde mesleki eğitim uygulamasına devam ettirilebilir.
Öğrencilerin okulda veya işyerinde görecekleri eğitimin tarihleri belirlenirken, her iki birimdeki eğitime ortalama altışar aylık zaman ayrılır. Bu süre, ihtiyaç duyulması hâlinde valilikçe değiştirilebilir. Ancak, genel olarak öğrencilerin bir öğretim yılında kesintisiz olarak ekim ayının ilk haftası ile nisan ayının ikinci haftası arasındaki dönemde okulda; dinlenme izinleri dışındaki diğer zaman diliminde işletmelerde mesleki eğitim görmeleri esastır.
10 uncu ve 11 inci sınıflarda derslerin kesildiği tarihle beceri sınavı sonrasında öğrencilere ikişer haftalık dinlenme izni verilir.
Bu kapsamda bulunan okulların dokuz ve 10 uncu sınıfları diğer ortaöğretim kurumlarıyla birlikte, on bir ve on ikinci sınıf öğrencileri ise yılsonu beceri sınavının bitimini İşletmelerdeki mesleki eğitim ders yılı başında ilk iki haftalık süre içerisinde veli, işletme ve okul tarafından karşılıklı imzalanan sözleşme başlar , ders yılı sonunda biter.
Öğrencilerin işletmedeki İşletmede beceri eğitimi için öncelikle işletmenin beceri eğitimine uygun olması gerekir.
İŞLETMELERDE STAJ EĞİTİMİ BAŞVULARI
-ÖZEL İŞLETMELERE BAŞVURU
İşletmelere başvurular yazılı yapılır . İşletmeye yapılan başvuru sonrasında işletmenin kabul etmesi ve işletmenin meslek eğitimine uygun olması halinde aşağıdaki evraklar tamamlanarak işletmede beceri eğitimi yapılabilir.
a. Başvuru formu için tıklayınız.
b. Öğrenci Tanıtım Kartı .Form için tıklayınız.
c. SGK veli bildirimi doldurulur. Form için tıklayınız.
d. Sözleşme doldurularak Veli , İşletme ve okul tarafından imza altına alınır. (Sözleşme okuldan alınacak)
e.Beceri Eğitimi dosyası (*Alınması zorunludur. Beceri Eğitimine başlarken okuldan alınacak)
AÇIKLAMA :
------ Gerekli evraklar bilgisayar ortamında eksiksiz doldurulup öğrenci kıyafeti ile son altı ay içerisinde çekilinmiş fotoğraf yapıştırdıktan sonra 04.05.2015 tarihine kadar şeffaf dosya içerisinde sınıf öğretmenine ya da Alan şefine teslim edilecektir.
Tüm öğrenciler SGK veli bildirim formunu ve öğrenci tanıtma kartını eksiksiz doldurarak 04.05.2015 tarihine kadar sınıf öğretmenine yada ilgili alan şefine teslim edecektir.